Рокови и пропозиције

Драги учесници такмичења „Читам, па шта“, драги билиотекари, професори, учитељи, и родитељи, први круг такмичења је завршен. 

 

Верујемо, драги основци,  да сте сви уживали читајући садржајне књиге које смо одабрали за вас, верујемо и да сте уживали смишљајући писане и цртане радове, да сте уживали у стварању истих и да сада нестрпљиво очекујете резултате. Њих ћете на нашем сајту моћи да прочитате 13. марта. Знамо да сте нестрпљиви и да вам ових неколико дана можда делује као јако дуг период, али – стигло је доста ваших радова и било би одговорно да сви они буду прочитани и прегледани како ваља.

 

Наш жири вредно ради, а ви слободно можете почети да читате наслове који су предвиђени за нови ниво такмичења. Они чије име буде објављено за неки дан, имаће три седмице за слање нових радова.  Зато, крените на време.

 

Свима вама захваљујемо се на одзиву и учешћу у акцији.

Библиотека града Београда


 

Рок за слање радова померен на 3. март 2017. Чекамо вас!

 

Драга децо, драги библиотекари, драги учитељи и професори, због немогућности свих који су се определили на учешће у акцији ЧИТАМ, ПА ШТА да пошаљу радове на време, рок за слање радова померамо на 3. март 2017. Молимо све заинтересоване да ово буде датум у коме ће на нашу адресу пристићи и последње писано или цртано остварење. 

 

Још једном хвала што сте се определили да учествујете у нашој акцији.

Библиотека града Београда

 


Обавештавамо све школе Београда да је рок за слање радова првог круга такмичења (школског такмичења) 25. фебруар 2017. године.

Преузмите неопходне формате у наставку:

Формат текст

Формат цртеж


 

ЦИЉ: Програм Читам, па шта осмишљен је као акција чији је циљ промовисање читања и развијање критичко-уметничког односа према књизи. Пројекат организују библиотекари општинских библиотека (у срадњи са библиотекарима основних школа), при чему је из сваке школе на територији одређене општине укључено по 10 најуспешнијих ученика (Успешност ученика процењују учитељи, професори и библиотекари основних школа.)

 

ВРЕМЕ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОЈЕКТА: У новембру библиотекари основних школа добијају списак литературе коју је (по узрастима) неопходно да деца прочитају. Списак литературе за школско такмичење подразумева три наслова (искључујући књиге из школске лектире било ког узраста), за општинско такмичење предвиђено је четири наслова (што значи да се најуспешнијима из сваке школе додаје по један наслов), док је за градско такмичење предвиђено пет наслова (одговарајућих за тај узраст). Сви наслови саопштавају се у јесењем периоду и сви наслови идентични су за ученике свих школа (не постоји могућност промене). Спискове литературе одабрали су  библиотекари општинских библиотека система БГБ-а, уз највећи ангажман колега из Дечјег одељења БГБ-а.

 

Преузмите листу литературе и пропозиције у наставку:

Читам па шта литература

Читам па шта пропозиције

 


Детаљно РОКОВИ

У фебруару (до краја месеца) сви библиотекари основних школа у обавези су да готове писане или цртане радове везане за одређено дело пошаљу на адресу citampasta@citampasta.rs али радове само оних ученика који су свој приказ дела и илустрацију урадили „савршено“ (Свака  основна школа има право само на 10 радова – за све ученике заједно.)

 

У марту комисија (стручни жири БГБ-а) одабира најуспешније ученике, те ће у току тог месеца деца пласирана на општинско такмичење „урадити“ приказ још по једне придодате књиге (што ће библиотекари школа послати на адресу  citampasta@citampasta.rs како би исти били придодати одређеним новим скенираним насловима.

 

У априлу ће комисија (стручни жири БГБ-а) поново прегледати новопристигле радове, те исте и проценити. По један ученик са сваке општине има право да конкурише са по једном новоприказаном књигом за градско такмичење.

 

У мају ће стручна комисија прегледати све радове и одабрати ЈЕДАН НАЈУСПЕШНИЈИ (уз могућност награђивања више ученика за илустрацију, оригиналност, креативност). У мају ће бити одржано свечано уручење награда у Римској дворани БГБ-а, уз жељу да сви ученици који су имали учешћа у акцији присуствују.

 

СРЕДСТВА И ПОДРШКА: У сврху реализације пројекта Читам, па шта Библиотека града Београда направила је сајт  (www.citampasta.rs) и набавила књиге неопходне за учешће у акцији. Књиге су набављене уѕ подршку Министарства културе Републике Србије. Библиотека града Београда најуспешније ученике награђује таблетом.

 

[1] Уколико комисија у школи одлучи да ученика кандидује за такмичење, тј. да пошаље његове радове, није обавезно да пошаље три рада истог ученика. Ученик мора имати три рада, а хоће ли школа послати три рада три ученика или по један рад својих десет ђака, питање је одлуке у школи. Верујемо да ће све колеге бити толико одговорне да ученике који у почетку нису прочитали три књиге неће ни кандидовати за даље такмичење.